Henkilöhaku ja Jäljestys

Henkilöhaku ja jäljestys soveltuvat harrastuksena pelastuskoiratoiminnasta kiinnostuneille, mutta ovat myös erinomaisia harrastuksia omaksi ja koiran iloksi. Lajit ovat harrastuksena koiralle erittäin mielekästä puuhaa ja ennenkaikkea mukavaa ryhmätyöskentelyä muiden saman henkisten harrastajien kanssa. Kurssit sisältää paljon teoriaa sekä monipuolisia käytännönharjoituksia. 


Jäljestyksen alkeiskurssi    2 PAIKKAA!
Torstaisin 9.5.2019 alkaen, klo.18-20 (21)

  • Hinta 125€ / koirakko / kurssi
  • Koulutuskertoja on 5 
  • Ryhmässä max. 6 koirakkoa
  • Yksi koulutuskerta kestää 2-3h
  • Koulutus maastossa Muhoksella

Ilmoittautuminen 28.2.2019 mennessä!

Ilmoittaudu mukaan; lähettämällä sähköpostia, Facebookin kautta tai
täyttämällä sähköinen
 ILMOITTAUTUMISLOMAKE!


Henkilöhausta ja jäljestyksestä harrastuksena

Hakukoira työskentelee ilmavainuisesti etsien alueella olevien henkilöiden hajua.

Hajun löydettyään koiran tulee löytää henkilö ja ilmaista se ohjaajalleen:

  • Jäämällä löydetyn henkilön viereen samalla haukkuen (haukkuilmaisu)
  • Palaamalla ohjaajan luokse ja ilmaisten löydön otettuaan kaulalla roikkuneen rullan suuhunsa.
    Tämän jälkeen koiran tulee johdattaa ohjaaja löydetyn henkilön luo (rullailmaisu)
  • Kulkemalla löydetyn ja ohjaajan väliä, ilmaistuaan ohjaajalleen löydön (kertova ilmaisu).

Hakukoiralta ja ohjaajalta vaaditaan hyvää kuntoa sekä mahdollisuutta liikkua erilaisissa maastoissa. Koiran tulee olla ohjaajan hyvässä hallinnassa, mutta kuitenkin koiralta on hyvä löytyä myös toimintakykyä silloin, kun se työskentelee kaukana ohjaajastaan.

Jälkikoira työskentelee ”maavainuisesti”, nenä maassa ja etsien ihmisen maastoon tallaamaa jälkeä.

Kun koira löytää ihmisen jäljen maastosta, on koulutuksen tarkoitus saada koira seuraamaan jälkeä ja ilmaisemaan mahdollisesti jäljelle tippuneet henkilön esineet. Koiran kanssa kuljetaan esimerkiksi tietä, polkua tai metsänlaitaa pitkin, josta jäljen löydettyään koira lähtee etenemään jälkeä ”vanhemmasta nuorempaan” suuntaan, eli jäljen tallanneen etenemissuuntaan. Jos jäljen tallannut ihminen on pudottanut tavaroitaan (hanskan, kännykän tai esimerkiksi nenäliinan) kulkemalleen reitille, löytää koira myös nämä esineet ja ilmaisee löytönsä ohjaajalle, esimerkiksi vaikkapa istumalla esineen eteen.

Jälkikoiran on oltava maltillinen ja sitkeä puurtaja. Sitä eivät saa häiritä reitillä olevat muut jäljet ja häiriötekijät. Kun koira kohtaa jäljen jättäneen ihmisen, ilmoittaa koira siitä ohjaajalle samoin kuin esineiden löytyessäkin. Jäljestyksen voi myös toteuttaa ilman jäljen päässä olevaa ihmistä. Ihanteellinen jälkikoira on luonteeltaan rauhallinen ja pitkäjänteinen, mutta motivoitunut työskentelemään. Nämä ominaisuudet auttavat koiraa jaksamaan keskittyneesti etsiä, eli ajaa, pitkiäkin jälkiä. Energisen ja aktiivisen koiran kanssa harrastaminen onnistuu toki myös, mutta koiralle pitää tuolloin erikseen opettaa maltillista jäljestysvauhtia ja tarkkuutta.

Jäljestäminen on koiralle luontaista ja lähtökohtaisesti helppoa. Haastetta siihen tuo toimiminen yhteistyössä ohjaajan kanssa, lajin edellytysten mukaisesti. Riittävän osaamistason saavutettuaan jälkeä pystyy harrastamaan yksin, toisin kuin hakua, johon tarvitaan aina ryhmä tai apuohjaaja/maalimiehiä.

Harrastuksena sekä haku että jälki vaativat paljon aikaa, oma-aloitteisuutta ja sitoutumista.

Viikoittaisten ohjattujen treenien lisäksi etenkin aloittelijoiden on tärkeää harjoitella itsenäisestikin pari-kolme kertaa viikossa. Ohjatuissa treeneissä on tärkeää pystyä ryhmätyöskentelyyn. On myös hyvä muistaa, että toisten suorituksia seuraamalla oppii paljon ja saa vinkkejä sekä omaan työskentelyyn että ohjaukseen. Haku ja jäljestys ovat harrastuksena erinomaista koiran aktivointia, joka väsyttää ja rasittaa koiraa ”oikealla” tavalla. Lisäksi lajit vahvistavat ohjaajan ja koiran välistä suhdetta.