Hajutyöskentely

Hajutyöskentely -alkeiskurssi

Tulossa…

Hajutyöskentely -jatkokurssi

Tulossa…

 • Hinta 120€ / koirakko
 • 5 koulutuskertaa / koulutuskerrat kestää 1h
 • Max 4  koirakkoa ryhmässä
 • Kurssipaikka Muhoksella, ilmoitetaan osallistujille

Hajutyöskentelykurssilla etsitään määrättyjä hajuja eri ympäristöissä. Hajutyöskentelyssä koira oppii erottamaan etsittävän hajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta sekä ilmaisemaan sen erikseen koulutetulla tavalla kuten istuminen, maahanmeno tai kuonolla kohteeseen kohdentaminen. 

Mitä hajuja opetetaan?
Hajutyöskentelykurssilla koirakot voivat valita koulutettavat hajut itse. Hajuina voidaan käyttää hajutyöskentelyn kilpailulajissa Nose Workissa käytettyjä hajuja eukalyptysta, laventelia tai laakerinlehteä (Nose Workista tietoa alempana) tai sitten voi valita oma koulutettava haju esim.; ihmisen ominaishaju esineestä, sienien tunnistus yms.

Hajutyöskentely harrastuksen aloittaminen ei sinänsä vaadi koiralta tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja. Oikeanlaisella harjoittelulla päästään tuloksiin, jonka myötä on helppo edeteä kohti jatkotasoa. Harjoitukset tehdään yksi koirakko kerrallaan, joten laji sopii myös koirille, jotka eivät kykene toimimaan ryhmätilanteissa. Käyttämäni koulutusmenetelmä hajutyöskentelyssä perustuu operanttiin ehdollistamiseen, oikea aikaiseen palkitsemiseen sekä positiiviseen vahvistamiseen.

Haistelu on koiralle lajityypillistä käyttäytymistä, jota toteuttaessaan se purkaa energiaansa parhaalla mahdollisella tavalla. Koira saa myös purkaa uteliaisuuttaan, tutkia ja etsiä. Samalla se tutustuu erilaisiin pintoihin, esineisiin sekä materiaaleihin ja saa itsevarmuutta lisää. Nenätyöskentely on koiralle kuin koiralle rauhoittavaa ja rentouttavaa puuhastelua. Hajutyöskentely nostaa koiran itsetuntoa ja parantaa sen ongelmanratkaisukykyä. Ennen kaikkea hajutyöskentely yhdessä koiran kanssa parantaa suhdetta koiraan ja koirakon yhteistyötä.


MITÄ KURSSIT PITÄÄ SISÄLLÄÄN:

ALKEISKURSSILLA:

 • Omistaja oppii hajutyöskentelyn kouluttamisen perusasiat ja harjaantuu tekemään omalle koiralleen sopivia harjoituksia.
 • Koiralle rakennetaan itsenäisen työskentelyn pohja, perushallinta, hajun etsimisen taidot monipuolisesti sekä rakennetaan ongelmanratkaisukykyä ja häiriöiden sietoa. –> Hajun etsintä ja paikallistaminen
 • Harjoitukset toteutetaan jokaiselle koirakolle sopivalla tavalla. Harjoitukset tehdään yksi koirakko kerrallaan, toisten koirien odottaen vuoroaan autoissa tai koulutushallissa, jolloin muut ryhmäläiset voivat seurata ja saada oppia myös toisten tekemistä seuraamalla.

JATKOKURSSILLA:

 • Omistaja harjaantuu tekemään omalle koiralleen monipuolisesti erilaisia haastavampia harjoituksia.
 • Koiran itsenäisen työskentelyn pohjaa rakennetaan vaativampiin olosuhteisiin, rakennetaan lisää ongelmanratkaisukykyä ja häiriöiden sietoa.
  –> Hajun etsintä haasteellisimmista olosuhteista ja paikallistaminen sekä ilmaisun opettelu
 • Harjoitukset toteutetaan jokaiselle koirakolle sopivalla tavalla. Harjoitukset tehdään yksi koirakko kerrallaan, jolloin muut ryhmäläiset voivat seurata ja saada oppia myös toisten tekemistä seuraamalla.