Hajutyöskentely

Hajutyöskentely -alkeiskurssi
Hajutyöskentely -jatkokurssi

Tulossa…

 • Hinta 120€ / koirakko
 • 4 koulutuskertaa / koulutuskerrat kestää n.2h
 • 4 – 6 koirakkoa ryhmässä
 • Kurssipaikka Muhoksella, ilmoitetaan osallistujille

Hajutyöskentelykurssilla etsitään määrättyjä hajuja eri ympäristöissä. Hajutyöskentelyssä koira oppii erottamaan etsittävän hajun muiden tuoksujen ja häiriöiden joukosta ja ilmaisemaan sen jollain koulutetulla käytöstempulla kuten istuminen, maahanmeno tai kuonolla kohteeseen kohdentaminen. 

Haistelu on koiralle lajityypillistä käyttäytymistä, jota toteuttaessaan se purkaa energiaansa parhaalla mahdollisella tavalla. Koira saa myös purkaa uteliaisuuttaan, tutkia ja etsiä. Samalla se tutustuu erilaisiin pintoihin, esineisiin ja materiaaleihin. Nenätyöskentely on koiralle kuin koiralle rauhoittavaa ja rentouttavaa puuhastelua. Hajutyöskentely nostaa koiran itsetuntoa ja parantaa sen ongelmanratkaisukykyä. Ennen kaikkea hajutyöskentely yhdessä koiran kanssa parantaa suhdetta koiraan ja koirakon yhteistyötä.

Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta mitään erikoistaitoja. Harjoitukset tehdään yksi koirakko kerrallaan, joten laji sopii myös koirille, jotka eivät kykene toimimaan ryhmätilanteissa. Lajin periaatteisiin kuuluu, että tekemisen täytyy olla mukavaa ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Käyttämäni koulutusmenetelmä hajutyöskentelyssä perustuu operanttiin ehdollistamiseen, oikea aikaiseen palkitsemiseen ja positiiviseen vahvistamiseen.


MITÄ KURSSIT PITÄÄ SISÄLLÄÄN:

ALKEISKURSSILLA:

 • Omistaja oppii hajutyöskentelyn kouluttamisen perusasiat ja harjaantuu tekemään omalle koiralleen sopivia harjoituksia.
 • Koiralle rakennetaan itsenäisen työskentelyn pohja, perushallinta, hajun etsimisen taidot monipuolisesti sekä rakennetaan ongelmanratkaisukykyä ja häiriöiden sietoa. –> Hajun etsintä ja paikallistaminen
 • Harjoitukset pyritään toteuttamaan kullekin koirakolle sopivalla tavalla. Harjoitukset tehdään yksi koirakko kerrallaan, toisten koirien odottaen vuoroaan autoissa, jolloin muut ryhmäläiset voivat seurata ja saada oppia myös toisten tekemistä seuraamalla.

JATKOKURSSILLA:

 • Omistaja oppii hajutyöskentelyn kouluttamisen   ja harjaantuu tekemään omalle koiralleen monipuolisesti erilaisia jatkotason harjoituksia.
 • Koiran itsenäisen työskentelyn pohjaa rakennetaan vaativampiin olosuhteisiin, rakennetaan lisää ongelmanratkaisukykyä ja häiriöiden sietoa.
  –> Hajun etsintä haasteellisimmista olosuhteista ja paikallistaminen sekä ilmaisun opettelu
 • Harjoitukset pyritään toteuttamaan kullekin koirakolle sopivalla tavalla. Harjoitukset tehdään yksi koirakko kerrallaan, jolloin muut ryhmäläiset voivat seurata ja saada oppia myös toisten tekemistä seuraamalla.Hajutyöskentelykurssilla koirakot voivat valita koulutettavat hajut itse. Hajuina voidaan käyttää hajutyöskentelyn kilpailulajissa Nose Workissa käytettyjä hajuja eukalyptysta, laventelia tai laakerinlehteä (Nose Workista tietoa alempana) tai sitten valita oma koulutettava haju; erilaiset esineet; aivaimet, puhelin yms. tai sieniä, mitä vain mieleen tulee.